BIN - DROŻDŻE GORZEL. TURBO TORPEDO 72h, 21%, 120g
Nowa, ulepszona receptura! Drożdże gorzelnicze Turbo Torpedo 72 h, fermentują aż do 21% alkoholu.
- Moc do 21% alkoholu - nowa receptura drożdży i pożywek pozwala osiągnąć aż do 21% alkoholu.
- Do nastawów z różnych surowców - drożdże Turbo torpedo 72 h są idealne do fermentacji cukru, owoców, kukurydzy, jęczmienia, żyta, pszenicy, ziemniaków, melasy.
- Fermentacja w 72 h - do przefermentowania 6 kg cukru drożdże potrzebują jedynie 3 dni.
- Porcja na 6-9 kg cukru - ilość cukru, jaką dodaje się do fermentacji, zależy od stężenia alkoholu, jaki chce się uzyskać w nastawie.
- Na 25 L nastawu - opakowanie drożdży Turbo Torpedo 72 h wystarcza do przygotowania 25 L nastawu.
Sposób użycia:
Wybierz wariant fermentacji (patrz tabela). W pojemniku fermentacyjnym lub balonie w zależności od pożądanej ilości alkoholu, rozpuść odpowiednią porcję cukru* w podanej ilości letniej wody o temp. 30°C.
Następnie wsyp całą zawartość torebki i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany roztwór fermentuj przez określoną w tabeli ilość dni, w temp. 20-25°C.
*dla nastawów z ilością cukru większą niż 7kg, drugą porcję cukru dodaj ostrożnie po 48h.
Uwaga: Nastaw będzie się pienił, dlatego najlepiej dodaj ok. 100 g cukru i poczekaj, aż piana opadnie, następnie dosyp resztę cukru. Polecamy również Odpieniacz redukujący pianę.
Dla uzyskania najlepszego efektu, polecamy wyklarowanie nastawu po zakończeniu fermentacji.
Wariant | | I | II | III* | IV* | |
---|---|---|---|---|---|---|
Alkohol [%] |
|
15 |
17 |
19 |
21 |
|
Cukier [kg] |
porcja |
I dawka |
6 |
7 |
7 |
7 |
II dawka |
- |
- |
1 |
2 |
||
Woda [L] |
|
22 |
21 |
20 |
19 |
|
Dni |
|
3 |
4-5 |
6-8 |
9-14 |
Składniki: drożdże, fosforan (V) potasu, siarczan (VI) magnezu, węglan (IV) wapnia, fosforan (V) diamonu, witamina B1.
Uwaga: opakowanie wykorzystaj w całości do jednego nastawu.
Uwaga!
Zasady wyrobu alkoholu na terenie RP regulują ustawy: z dn. 02.03.2001 r. o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych: z dn. 12.05.2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina oraz z dn. 18.10.2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych. BROWIN Sp. z o. o. Sp. k. nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie jej produktów niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.