L - NK KIEŁKI RZODKIEWKA 20g /4/
Kiełki rzodkiewki polecane jako dodatek do różnorodnych dań, kanapek, surówek, sałatek. Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy. Nasiona namoczyć na 2-3 godziny w przegotowanej, letniej wodzie. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać kilkakrotnie czysta wodą i równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Kiełkownicę uzupełnić wodą do poziomu siatki. Przez kolejne dni należy dwa razy dziennie przepłukać (spryskać lub podlać) kiełkujące nasiona oraz wymienić wodę w kiełkownicy. Kiełki można także produkować w słoiku. Nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą (2-3 godziny). Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać kilkakrotnie czystą wodą, nakryć słoik gazą, obwiązać i ustawić do odcieknięcia w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu denkiem do góry pod kątem 40-45 stopni. Kiełki przepłukiwać wodą dwa razy dziennie. Po 4-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.