SUMIN G - SCORPION 325 SC 5ml
Scorpion 325 SC
Środek przeznaczony do stosowania przez użytkowników nieprofesjonalnych.
Środek grzybobójczy, koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą o działaniu powierzchniowym i systemicznym, stosowany zapobiegawczo w zwalczaniu chorób powodowanych przez grzyby w uprawie roślin warzywnych i truskawek. Środek Scorpion 325 SC stosuje się przy użyciu opryskiwaczy ręcznych.
Zawartość substancji czynnej: azoksystrobina (związek z grupy strobiluryn) - 200 g/l (18,2%) difenokonazol (związek z grupy triazoli) - 125 g/l (11,4%).
Uprawa
|
Choroba
|
Dawka
|
brokuł zwyczajny (uprawa w polu) |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych |
10 ml/100 m2/2-8 l wody |
kalafior (uprawa w polu) |
czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych |
|
marchew (uprawa w polu) |
mączniak prawdziwy baldaszkowatych, alternarioza naci marchwi, czarna zgnilizna marchwi |
10 ml/100 m2/2-7 l wody |
cebula (uprawa w polu) |
alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez stemphylium (stermhylium sp.), rdza pora (na cebuli) |
10 ml/100 m2/3-6 l wody |
kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska) (uprawa w polu) |
czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych |
10 ml/100 m2/2-8 l wody |
por (uprawa w polu) |
alternarioza cebuli (na porze), plamistość liści powodowana przez stemphylium (stemphylium sp.), rdza pora |
|
ogórek (uprawa w szklarni) |
mączniak prawdziwy dyniowatych |
10 ml/100 m2/5-15 l wody |
pomidor (uprawa w szklarni) |
mączniak prawdziwy psiankowatych |
|
truskawka (uprawa w polu) |
antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki |
10 ml/100 m2/5-15 l wody |
cebula (uprawiana na szczypior), cebula siedmiolatka, szczypiorek (uprawa w polu) |
alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez stemphylium (stemphylium sp.), rdza pora (na cebuli) |
10 ml/100 m2/3-6 l wody |
czosnek, szalotka |
||
fasola zwykła (szparagowa), fasola zwykła (uprawiana na świeże nasiona), groch zielony cukrowy, groch zielony łuskowy (uprawa w polu) |
antraknoza fasoli, mączniak prawdziwy grochu, zgorzelowa plamistość grochu (askochytoza) |
10 ml/100 m2/3-12 l wody |
truskawka (uprawa w polu) |
antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki |
|
kapusta brukselska, kapusta pekińska, jarmuż (uprawa w polu) |
czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych |
10 ml/100 m2/2-8 l wody |
pasternak, pietruszka (uprawa w polu) |
mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń |
10 ml/100 m2/2-7 l wody |
chrzan pospolity, rzodkiewka, rzodkiew japońska, rzepa biała, rzepa czarna, brukiew jadalna (uprawa w polu) |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych, plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych |
|
salsefia, topinambur (syn. słonecznik bulwiasty), skorzonera (uprawa w polu) |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń |
10 ml/100 m2/2-7 l wody |
burak ćwikłowy (uprawa w polu) |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń mączniak prawdziwy buraka, chwościk buraka, rdza buraka |
|
cykoria korzeniowa (uprawa w polu) |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy |
|
seler naciowy (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera |
|
seler korzeniowy (uprawa w polu) |
10 ml/100 m2/2-10 l wody |
|
szparag (uprawa w polu) |
rdza szparagowa, purpurowa plamistość pędów szparaga |
|
melon, kawon (syn. arbuz), dynia olbrzymia jadalna (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych |
10 ml/100 m2/5-15 l wody |
ogórek (uprawa w polu, pod osłonami) |
parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych |
|
cukinia, kabaczek, patison (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych |
|
papryka (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza papryki, brunatna plamistość liści |
|
pomidor (uprawa w szklarni) |
alternarioza pomidora, brunatna plamistość liści |
|
pomidor (uprawa w polu i pod osłonami) |
mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza, brunatna plamistość liści |
|
oberżyna (syn. bakłażan) (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
||
grupa sałat (sałata głowiasta, sałata liściowa, endywia) |
nekrotyczna plamistość liści sałaty (antraknoza sałaty), zgnilizna twardzikowa |
8-10 ml/100 m2/3-15 l wody |
kapustne liściowe (rukola-rokietta siewna, jarmuż) |
czerń krzyżowych, zgnilizna twardzikowa |
|
szpinak |
antraknoza, alternarioza, zgnilizna twardzikowa |
|
seler listkowy |
septorioza selera, zgnilizna twardzikowa |
|
pietruszka uprawiana na nać |
mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa |
|
rośliny zielarskie oraz kwiaty jadalne (cukinii, kabaczka, patisona) (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
mączniaki prawdziwe, rdze, plamistości liści, zgnilizna twardzikowa |
|
cykoria sałatowa (uprawa w polu) |
zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy |
10 ml/100 m2/3-10 l wody |
cykoria sałatowa (uprawa pod osłonami i w szklarni) |
||
karczoch zwyczajny (uprawa w polu) |
mączniak prawdziwy |
|
truskawka (uprawa w polu) |
mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb gnomonia comari |
10 ml/100 m2/3-12 l wody |
truskawka (uprawa pod osłonami i w szklarni) |
antraknoza truskawki, biała plamistość truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb gnomonia comari |
|
poziomka (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb gnomonia comari |
|
malina, jeżyna (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) |
antraknoza maliny i jeżyny, rdza maliny, biała plamistość liści maliny, mączniak prawdziwy malini |
10 ml/100 m2/1-5 l wody |
rośliny ozdobne (z wyłączeniem ozdobnych odmian jabłoni) (uprawa w polu) |
mączniaki prawdziwe, plamistość liści, rdze, osutka wiosenna sosny, czarna plamistość róży, zamieranie pędów roślin iglastych, choroby powodowane przez patogeny glebowe |
10 ml/100 m2/3-12 l wody |
Prewencja: nie wchodzić do czasu całkowitego wyschnięcia cieczy użytkowej na powierzchni roślin.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu.