LW - OKRA KETMIA JADALNA BURGUNDY 2g /3/
Bardzo ciekawa roślina jednoroczna o wyprostowanych pędach ok. 1 m, znajdująca zastosowanie jako warzywo, roślina ozdobna i zioło. Z kątów okazałych liści wyrastają latem żółte kwiaty z czerwonymi plamkami na płatkach, a następnie stożkowate, ciemnoczerwone owoce. Niedojrzałe owoce przyrządza się do spożycia podobnie jak fasolkę szparagową: gotuje, smaży lub marynuje. Są też pomocne w leczeniu chorób żołądka. Nasiona zawierają sporo tłuszczu i mogą być spożywane po uprażeniu lub używane jako substytut kawy.
Uprawiać w żyznej, przepuszczalnej glebie na stanowisku słonecznym.
- Kolor: Czerwony
- Stanowisko: Słoneczne
- Sezonowość: jednoroczne
- Termin wysiewu pod osłony: Kwiecień
- Termin wysadzenia na miejsce stałe: Maj