W DYNIA PIŻM. LUNGA DI NAPOLI 2g /D5/
Tworzy dynie cylindryczne zakończone maczugą. Na słabych glebach będzie dorastać do masy ok. 7-8 kg, ale na glebach żyznych może dorastać do 15 kg. Skorka dyni jest zielona z szarymi paskami i głębokim pomarańczowym miąższem zawierającym bardzo mało nasion.
Ta popularna kulinarna wersja, będąca częścią diety śródziemnomorskiej, może być używana w zupach lub jako dodatek. Posiada bardzo smaczny i słodki miąższ idealny do spożywania na surowo – smak zbliżony do melona, może być dodatkiem do surówek i sałatek. W postaci gotowanej miąższ dyni wykorzystuje się np. w zupach czy w risotto oraz w innych potrawach. Można ją także przechowywać od 3 do 6 miesięcy.
Dynię piżmową należy uprawiać z rozsady, nasiona wysiewamy do doniczek w drugiej połowie kwietnia. Rozsadę wysadzamy do gruntu w drugiej połowie maja w rozstawie 1 x 1 m. Wymaga uprawy w słonecznych miejscach, w żyznym wilgotnym podłożu. Jest bardzo żarłoczna więc należy ją dokarmiać w trakcie uprawy (bardzo lubi kompost). Z uwagi na dużą ekspansywność oraz to, że duże liście zacieniają podłoże, dynię najlepiej jest wysiewać na obrzeżach warzywnika.
- Wysiew (rozsada) IV/ (grunt) V
- Sadzenie rozsady poł. V
- Rozstawa 100 x 100 cm
- Zbiór VIII-IX