W SERER KORZENIOWY ALBIN 0,5g /D3/
Seler korzeniowy Albin
Odmiana średnio wczesna (okres wegetacji 140 dni od wysadzenia rozsady). Zgrubienia o białym miąższu, bez antocyjanowych przebarwień i pustych przestrzeni. Nie zmienia koloru w czasie przetwarzania. Polecana do przygotowywania soków, surówek, sałatek, mrożonek do marynowania i suszenia.
Odmiana polecana jest do uprawy wczesnej na ‘pęczki’ oraz uprawy na zbiór jesienny przeznaczony do przechowywania. Seler uprawiamy jest z rozsady, nasiona wysiewamy w marcu pod osłonami w celu wykonania rozsady, a na miejsce stałe wysadzamy ją na przełomie V/VI w rozstawie 30-35x40-50cm. Zbiór, w pełni dojrzałe zgrubienia do przechowywania zbiera się w trzeciej dekadzie października lub w pierwszych dniach listopada. Seler ma duże wymagania glebowe więc dobrze jest go uprawiać w pierwszym roku po oborniku.
- Siew pod osłonami III
- Pikowanie pod osłonami IV
- Sadzenie przełom V/VI
- Rozstawa 30-35x40-50cm
- Zbiór połowa X-XI