BIN - DROŻDŻE WINIARSKIE BURGUND 20ml
Szlachetne drożdże winiarskie w płynie - do win czerwonych - do 14% alk., 20 ml.
- Domowe wina do 14% - drożdże zapewniają dobre odfermentowanie, trwałą barwę i atrakcyjny bukiet.
- Idealne do win czerwonych - z ciemnych winogron, aronii, jeżyn, porzeczek, czarnego bzu itp.
- Szybka i stabilna fermentacja - w szerokim zakresie temperatur 20-30°C.
- Wydajne - 20 ml płynnych drożdży pozwala na przygotowanie od 5 do 25 L nastawu.
- Pełnia możliwości - przy zastosowaniu pożywek dostępnych w naszej ofercie.
Zaczynasz przygodę z domowym winiarstwem? Chcesz cieszyć się aromatycznym i pełnym w smaku czerwonym winem o pięknej barwie? Lubisz wybierać wysokiej jakości produkty? Poznaj nasze drożdże winiarskie Burgund - specjalnie wyselekcjonowany szczep szlachetnych drożdży winiarskich Saccharomyces cerevisiae, zawieszonych w płynie ochronnym. Polecane do win czerwonych - zwłaszcza z czereśni, wiśni, malin, śliwek renklod i węgierek, aronii, jeżyn, czarnych i czerwonych porzeczek, czarnych winogron, czarnych jagód, tarniny, czarnego bzu. Drożdże te zapewniają szybką i stabilną fermentację w szerokim zakresie temperatur (20-30°C), dobre odfermentowanie cukrów, trwałą barwę wina i atrakcyjny bukiet. Wykorzystując podczas produkcji domowego wina pożywki dostępne w naszej ofercie zapewnisz drożdżom pełnię możliwości, dzięki której Twoje domowe wina będą zachwycać wszystkich Twoich bliskich pełnią smaku, aromatu i barwy!
Istotne cechy:
- drożdże w płynie
- opakowanie 20 ml na 5-25 L
- temperatura fermentacji: 20-30°C
- alkohol: do 14%
- pełnia możliwości - przy zastosowaniu pożywek: z witaminą B1 i Kombi Vita
Sposób użycia:
Drożdże w płynie należy wstępnie namnożyć, czyli przygotować szczepionkę drożdży - tak zwaną matkę drożdżową. Do butelki o pojemności 1 L wlej 150 ml soku lub włóż 200 g rozdrobnionych owoców, 300 ml wody i dodaj 2 łyżeczki cukru. Butelkę zakryj czopem z waty i pasteryzuj przez 30 min. Po wystudzeniu do butelki wlej zawartość wstrząśniętej uprzednio torebeczki drożdży. Całość pozostaw na 1-2 doby w temp. 22-26°C, po czym wlej do pojemnika fermentacyjnego lub balonu z nastawem wina (5-25 L).
Uwaga!
We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży zachowaj sterylne warunki - szczególną uwagę zwróć na czystość naczynia, w którym będziesz namnażać drożdże.
Do optymalnego przebiegu procesu fermentacji wskazane jest dodanie pożywki: Kombi (401020) lub Kombi Vita (401030).
Najlepiej spożyć przed końcem: data ważności i nr partii na zgrzewie. Przechowywać w suchym miejscu, w temp. pokojowej. Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.
Składniki:
brzeczka słodowa, kultura drożdży winiarskich Saccharomyces cerevisiae, sole mineralne.