BIN - DROŻDŻE TURBO X-PURE 21,3%, 48h, 135g
Drożdże Turbo X-Pure 21,3% to jedyne na rynku drożdże fermentujące do 21,3% alkoholu.
- Nowatorski produkt - Turbo X-Pure to wysokiej jakości drożdże do nastawów wysokoprocentowych. Dzięki dużej odporności na alkohol zastosowana mieszanka drożdży i pożywki fermentuje, aż do 21,3%!
- Do nastawów cukrowych, owocowych i zbożowych - specjalnie skomponowana mieszanka nadaje się do fermentacji różnych surowców, z powodzeniem przygotujesz więc przy użyciu tych drożdży trunki zbożowe, jak i owocowe!
- Czysta fermentacja - podczas fermentowania nastawów drożdże nie wydzielają nieprzyjemnych zapachów! Nie musisz więc obawiać się o przykrą woń w pomieszczeniu, w którym przechowujesz swoje nastawy!
- Na 25 L nastawu - jedna saszetka drożdży Turbo X-Pure pozwoli Ci na przygotowanie do 25 L nastawu.
- Zalecana temperatura fermentacji 20-25⁰C - to optymalna temperatura pracy drożdży, zapewniająca odpowiednie odfermentowanie w określonym czasie. Przygotowanie ulubionego trunku nie powinno więc sprawiać problemów!
Czysta moc i znakomita jakość - z Turbo X-Pure proces fermentacji przebiega w sposób idealny - szybko i wydajnie. Ten nowatorski produkt to mieszanka dwóch wysokoalkoholizujących, aktywnych szczepów drożdży gorzelniczych oraz odpowiednio dobranej pożywki, wspomagającej ich rozwój. Dzięki niej z łatwością przygotujesz w domowym zaciszu (wymagana temperatura fermentacji to 20-25 stopni) swoje ulubione nastawy cukrowe, owocowe i zbożowe. Turbo X-Pure to nowatorski produkt, który fermentuje, aż do 21,3%! Jedna saszetka drożdży wystarcza na 25 L nastawu, a w zależności od oczekiwanej wartości alkoholu wystarczy dodać do niego od 6 do 9 kg cukru! Zaletą mieszanki Turbo X-Pure jest również przebieg procesu - z tymi drożdżami nie musisz przejmować się powstawaniem nieprzyjemnych zapachów podczas produkcji Twoich ulubionych trunków!
Sposób użycia:
Wybierz wariant fermentacji (patrz tabela). Do pojemnika fermentacyjnego wsyp pierwszą porcję cukru i rozpuść ją w odpowiedniej ilości letniej wody o temperaturze 25-30⁰C. Następnie wsyp całą zawartość torebki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany roztwór fermentuj przez określoną w tabeli ilość dni (zgodnie z wybranym wariantem), w temp. 20-25⁰C. Zachowanie odpowiedniej temperatury fermentacji jest warunkiem koniecznym do osiągnięcia założonej zawartości alkoholu w nastawie.
* Dla nastawów z ilością cukru większą niż 7 kg drugą porcję cukru dodaj ostrożnie po 24 godzinach. Najlepiej dodać ok. 100g cukru i poczekać aż piana opadnie - następnie dodać resztę cukru. Zapobiegnie to wylaniu się nastawu.
Uwaga: nastaw będzie się pienił!
Po skończonej fermentacji nastaw ma słodkawy posmak.
Wariant | I | II | III | IV | |
---|---|---|---|---|---|
Alkohol [%] | 15 | 17 | 19 | 21,3 | |
Cukier [kg] | Porcja (I) | 6 | 7 | 7* | 7* |
Porcja (II) | - | - | 1 | 2 | |
Woda [L] | 22 | 21 | 20 | 19 | |
Dni | 2 | 3-5 | 5-7 | 7-14 |
Dla uzyskania najlepszego efektu polecamy wyklarowanie nastawu po zakończeniu fermentacji.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Składniki:
drożdże, fosforan potasu, siarczan magnezu, węglan wapnia, chlorowodorek tiaminy.
Uwaga:
opakowanie wykorzystaj w całości do jednego nastawu.
Uwaga!
Zasady wyrobu alkoholu na terenie RP regulują ustawy: z dn. 02.03.2001 r. o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych: z dn. 12.05.2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina oraz z dn. 18.10.2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych. BROWIN Sp. z o. o. Sp. k. nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie jej produktów niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.