BIN - KAMIONKA GARNEK RZYMSKI 3L brąz
- Ekologiczny i bezpieczny - garnek rzymski wykonany jest z naturalnego materiału - specjalnie wypalanej gliny. Umożliwia to bezpieczne pieczenie. Porowata struktura naczynia wchłania wodę, która paruje w trakcie pieczenia. Mycie garnka wymaga tylko wody i również jest ekologiczne.
- Zdrowe, dietetyczne posiłki - pieczenie w atmosferze pary wodnej bez użycia tłuszczu pozwala na przygotowanie dietetycznych dań, bogatych w witaminy i mikroelementy, zachowujących naturalne aromaty składników. Dzięki pieczeniu w temperaturze pary wodnej potrawa zachowuje zdrowe tłuszcze i białka.
- Wygodny w użyciu i uniwersalny - dzięki budowie garnka potrawy nie przypalają się, piekarnik jest czysty, a dania soczyste w środku i chrupiące na wierzchu. W garnku rzymskim przygotujesz musakę, pieczenie, gulasze, chleby i ciasta. Wszystkie będą miały wyjątkowy smak i bogactwo wartości odżywczych.
- Odpowiedni dla wegan, wegetarian - wegetariańskie dania przygotowane w garnku rzymskim zachowują więcej wartości odżywczych. Ulubione potrawy z dodatkiem aromatycznych przypraw będą jeszcze smaczniejsze.
- Potrawy idealne dla dzieci - w garnku przygotujesz zdrową, soczystą pieczeń oraz wiele innych dań, które dzieci zawsze zjedzą z apetytem. Miękkie, delikatne mięso i słodkie pieczone warzywa, to smaczna propozycja na obiad dla najmłodszych.
Garnek rzymski to doskonały sposób na urozmaicenie codziennych posiłków, a zwłaszcza obiadów. Dania przygotowane w garnku rzymskim mają więcej smaku, aromatu i wartości odżywczych dzięki właściwościom materiału, z jakiego garnek ten jest zrobiony.
Specjalne właściwości gliny, z której wykonany jest garnek rzymski, pozwalają na przygotowanie potraw w atmosferze pary wodnej. Porowata struktura naczynia umożliwia wchłonięcie wody, która następnie paruje w trakcie pieczenia, dzięki czemu dania gotują się we własnym sosie i parze uwalnianej stopniowo ze ścian garnka. Nie ma potrzeby dodawania tłuszczu czy oleju, dzięki czemu dania zachowują swój naturalny aromat, witaminy i mikroelementy, są pyszne i zdrowe.
Tak przygotowane potrawy są idealne dla osób będących na diecie.
Garnek rzymski jest doskonałym rozwiązaniem dla wegan, wegetarian i miłośników dań kuchni wschodniej. Gliniane naczynie z pewnością docenią osoby rozsmakowane w kuchni gruzińskiej. Gotując w takim glinianym naczyniu zbliżasz się do tradycyjnego, naturalnego gotowania znanego w Polsce od wieków.
Sposób użycia:
- Przed każdym użyciem garnek należy moczyć w wodzie przez 10-15 minut. Garnek zamaczamy w całości łącznie z pokrywą. Następnie należy go wstawić do zimnego piekarnika. W celu uzyskania chrupiącej potrawy, 10 minut przed końcem pieczenia należy zdjąć pokrywkę garnka.
- Przed pieczeniem chleba wysmaruj garnek masłem lub olejem kokosowym i obsyp bułką tartą lub mąką, aby z łatwością wyjąć upieczony bochenek
- Garnka nie należy stawiać bezpośrednio na gazie czy płycie elektrycznej.
- Garnek rzymski nie może być poddawany gwałtownym zmianom temperatury.
- Nie należy wlewać zimnych płynów do gorącego garnka.
- Rekomendowana maksymalna temperatura pieczenia w garnkach rzymskich to 200°C.
- Garnek jest przeznaczony do użytku w piekarnikach gazowych i elektrycznych.
Mycie i czyszczenie:
Po użyciu garnek należy kilkakrotnie namoczyć w ciepłej wodzie, następnie umyć gąbką lub miękką szczoteczką. Cięższe zabrudzenia można zmywać używając sody oczyszczonej. Od czasu do czasu garnek warto wygotować w wodzie z octem, aby zneutralizować zapachy. Garnka nie należy myć w zmywarce.
Po myciu garnek należy pozostawić do całkowitego wyschnięcia i przechowywać otwarty najlepiej w przewiewnym miejscu.
Wymiary zewnętrzne:
1. garnek:
- długość 26 cm
- szerokość 21,5 cm
- wysokość 15,3 cm
2. pokrywa:
- ∅ 20 cm
- wysokość 7,6 cm
Wymiary wewnętrzne:
1. garnek:
- ∅ 20,4/18,5 cm
- wysokość 14,5 cm
2. pokrywa:
- ∅ 20/18,8 cm
- wysokość 3,8 cm
Wymiary kompletu:
- długość 26 cm
- szerokość 21,5 cm
- wysokość 21,8 cm
- pojemność całkowita naczynia razem z pokrywką 3 L.