BIN - GARNEK RZYMSKI 4L BRĄZ
Naczynie jest idealne do pieczenia chleba, mięs, warzyw i wielu innych produktów spożywczych.
Specjalne właściwości gliny, z której wykonany jest garnek rzymski, pozwalają na przygotowanie potraw w atmosferze pary wodnej.
Nie ma potrzeby dodawania tłuszczu, czy oleju, dzięki czemu dania zachowują swój naturalny aromat, witaminy i mikroelementy, są pyszne i zdrowe.
Tak przygotowane potrawy są idealne dla osób będących na diecie.
Porowata struktura naczynia pozwala na wchłonięcie wody, która następnie paruje w trakcie pieczenia. Nic się nie przypala, a piekarnik pozostaje czysty.
Użytkowanie:
- Przed każdym użyciem garnek należy moczyć w wodzie przez 10-15 minut. Następnie wstawić do zimnego piekarnika. W celu uzyskania chrupiącej potrawy 10 min. przed końcem pieczenia należy zdjąć pokrywkę garnka. Garnka nie należy stawiać bezpośrednio na gazie czy płycie elektrycznej. Garnek rzymski nie może być poddawany gwałtownym zmianom temperatury. Nie należy wlewać zimnych płynów do gorącego garnka.
Mycie:
- Po użyciu garnek należy kilkakrotnie namoczyć w ciepłej wodzie, następnie umyć gąbką lub szmatką bez użycia detergentów.
Uwaga! Rekomendowana maksymalna temperatura pieczenia w garnkach rzymskich to 200°C
Pojemność całkowita naczynia razem z pokrywką: 4 L