W DYNIA OLB. UCHIKI KURI 3g /D5/
Dynia w typie Hokkaido. Czas wegetacji ok. 115 dni. Roślina wytwarza kilka owoców o wadze ok. 1,5 kg każdy. To niezwykle cenna dynia ze względu na wysoki poziom witaminy A oraz karotenu. Może być długo przechowywana, co pogłębia jej walory smakowe lekko kasztanowy posmak. Jest ulubienicą mistrzów kuchni.
Wysiew nasion w końcu kwietnia do doniczek lub w maju do gruntu w rozstawie 200x200cm, po 2-3 nasiona w jednym miejscu. Po wschodach pozostawić w jednym miejscu jedną roślinę. Najlepiej rośnie na glebach żyznych. Siejąc dynię pamiętajmy, że jest bardzo żarłoczna więc należy ją dokarmiać w trakcie uprawy (bardzo lubi kompost). Z uwagi na dużą ekspansywność oraz to, że duże liście zacieniają podłoże, dynię najlepiej jest wysiewać na obrzeżach warzywnika
- Wysiew (rozsada) IV; (grunt) V
- Sadzenie rozsady poł. V
- Rozstawa 100x100cm
- Zbiór IX/X