W DYNIA PIŻM. MUSCAT DE PROVENCE 2g /D5/
Roślina o okresie wegetacji ok 135 dni, silnie rosnąca, o pędach płożących się przy pomocy wąsów czepnych. Tworzy dynie o wadze 3-8 kg, z wyraźnie zaznaczonym żebrowaniem, o płaskim kształcie z ciemno zieloną lub zielono pomarańczową skórką. Jest bardzo charakterystyczna i ciężko ją pomylić z innymi dyniami. Odmiana ta jest ULUBIENICĄ szefów kuchni na całym świecie z uwagi na aromatyczny, piękny, intensywnie pomarańczowy miąższ, który jest słodki i smaczny. Po upieczeniu rozpada się na drobne nitki, przez co świetnie nadaje się do dań z makaronem lub placków, jednak trudniej zmiksować ją na gładkie puree. Jedna roślina tworzy od 2 do 5 owoców.
Dynię piżmową należy uprawiać z rozsady, nasiona wysiewamy do doniczek w drugiej połowie kwietnia. Rozsadę wysadzamy do gruntu w drugiej połowie maja w rozstawie 1 x 1 m. Wymaga uprawy w słonecznych miejscach, w żyznym wilgotnym podłożu. Jest bardzo żarłoczna więc należy ją dokarmiać w trakcie uprawy (bardzo lubi kompost). Z uwagi na dużą ekspansywność oraz to, że duże liście zacieniają podłoże, dynię najlepiej jest wysiewać na obrzeżach warzywnika.
- Wysiew (rozsada) IV/ (grunt) V
- Sadzenie rozsady poł. V
- Rozstawa 100 x 100 cm
- Zbiór VIII-IX