LW - KOPER WŁOSKI FENKUŁ 1g
Częścią jadalną są białe zgrubienia ogonków liściowych o anyżowym, słodkim smaku - bogate w witaminy i sole mineralne. Można je spożywać w postaci surówek, gotowane, zapiekane lub duszone. Jadalne są również pierzaste liście, służące do przyprawiania potraw. Fenkuły należy uprawiać na żyznej glebie w miejscu słonecznym. Nasiona sieje się pod osłonami w marcu - kwietniu, a wprost do gruntu od kwietnia do maja. Po wschodach rośliny pozostawić w rzędzie co 20 cm. Zbiór następuje po ok. 3 miesiącach od wysiewu, gdy rośliny mają zgrubienia o średnicy 8-10 cm. Korzenie roślin obcina się całkowicie, a ogonki liściowe ok. 10 cm powyżej zgrubienia. Najlepiej spożyć od razu po zbiorze. Zawinięte w folię można przechowywać w lodówce przez 1-2 tygodnie.