BIN - SIATKA DO WĘDZENIA SERÓW 3m
Siatka o wymiarach 3m x 12cm, dedykowana przede wszystkim miłośnikom wędzonych serów własnego wyrobu. Siatka ta charakteryzuje się dużą wytrzymałością i uniwersalną wielkością oczek splotu.
Doskonale sprawdzi się nie tylko w serowarstwie i do wędzenia produktów, może być także wykorzystana do pieczenia (w temperaturze do 220°C, do 120 minut) oraz parzenia (w temperaturze do 125°C, do 120 minut).
Można ją ciąć wedle potrzeb.
Domowy ser wędzony
Składniki na 1 kg sera:
10 L mleka niskopasteryzowanego (do 74°C) lub świeżego, 11 kropel podpuszczki Vege Plus, 2 g chlorku wapnia. Przepis:
Chlorek wapnia rozpuść w 50 ml letniej wody. Mleko podgrzej do 38-40°C i dodaj rozpuszczony chlorek wapnia. Następnie wlej podpuszczkę rozpuszczoną w 50 ml letniej wody i pozostaw na godzinę. Kiedy wytworzy się zwarty skrzep, pokrój go w kostkę o boku 1 cm i odstaw na 10-15 min. Wytworzoną masę serową przełóż do formy i odciśnij serwatkę. W garnku podgrzej wodę do 75°C, podziel masę serową tak, by porcje mieściły się w dłoni - i kilkakrotnie je wyparz. Po każdym parzeniu porcje odciśnij, by pozbyć się jak największej ilości serwatki. Kiedy konsystencja sera zacznie przypominać zwartą masę plastyczną, uformuj ją i włóż w siatkę serowarską. Przygotuj solankę: na każdy 1 L wody dodaj 180 g soli, a następnie umieść w niej na 12 godz. schłodzony ser. Po wyjęciu z solanki ser delikatnie osusz i poddaj procesowi wędzenia, najlepiej zimnym dymem - w temperaturze do 35-40°C, przez 2-3 godz.