L - NK KIEŁKI MIESZ. ROSYJSKA 20g (5)
Mieszanka zawierająca nasiona: gorczycy, koniczyny, rzeżuchy, rzodkiewki i szczypiorku, których kiełki odznaczają sie wybitnymi właściwosciami, regenrującymi pracę organizmu. Jest bogatym źródłem witaminy C oraz łatwo przyswajalnego magnezu i wapnia. Produkcje kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypłukane nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnianie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciagu kilku następnych dni. Kiełki można takze produkować w słoiku: wypłukane nasiona wysypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wode zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą i ustawić w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Kiełki przepłukiwać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 4-5 dniach kiełki sa gotowe do spożycia.