VP - NASIONA NA KIEŁKI MIESZ. PIKANTNA 20g (P4)
- Nazwa: Mieszanka pikantna
- Skład: 20% soczewica, 20% fasoli mungo, 20% lucerny siewnej, 20% gorczycy, 20% rzodkwi
- Opis: Nasiona kiełkują w kontakcie z wodą, powietrzem i ciepłem. Kiełki zawierają bardzo dużo białka, witamin i związków mineralnych niezbędnych dla organizmu. Idealne jako dodatek do dań głównych, sałatek i kanapek.
Warunki uprawy:
- Zamoczyć nasiona na 6-8 godzin w zimnej wodzie, następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i utrzymywać ten poziom wody.
- Po 3 do 5 dniach, nasiona wykiełkują. Kiełki zbierać kiedy osiągną 3-5 cm długości. Kiełkujące nasiona należy płukać dwa razy dziennie. W trakcie kiełkowania warto próbować smaku kiełków, aby spożyć je w momencie kiedy osiągną odpowiadający Państwu smak.
- Gotowe kiełki można przechowywać w chłodzie przez 3-4 dni.