Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleziono żadnych produktów.
0

BIN - CUKROMIERZ (wsk.zawrart.cukru w winie)

BIN - CUKROMIERZ (wsk.zawrart.cukru w winie)

Numer:
5904816913033
Marka:
Ulubione0
22,00 zł (brutto)
Dostępny 6 Przedmioty

Produkty powiązane
Opis

BIN - CUKROMIERZ (wsk.zawrart.cukru w winie)

Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w stopniach Ballinga.

GŁÓWNE ELEMENY MIERNIKA

  • pływak (areometr) z naniesioną skalą stężenia cukru w stopniach Blg,
  • probówka (plastikowa) - do przeprowadzenia pomiaru,

Urządzenie skalowane jest w temperaturze 20°C.

BADANIE MOSZCZU

W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.

Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:

  • obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie),
  • obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne),

Uwaga:

Dla prawidłowego przebiegu fermentacji ważnym jest by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem NIE przekroczyło 22 do 25 Blg°.

Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można również dosłodzić po zakończeniu fermentacji.

BADANIE BRZECZKI PIWNEJ

Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina.

Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°).

Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).

Wymiary produktu:

  • cukromierz:
  • wysokość 16 cm
  • szerokość 1,2 cm

  • probówka:
  • wysokość 16,7 cm
  • średnica zew. 2,5 cm
  • średnica wew. 1,95 cm

Uwaga!

Zasady wyrobu alkoholu na terenie RP regulują ustawy: z dn. 02.03.2001 r. o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych: z dn. 12.05.2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina oraz z dn. 18.10.2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych. BROWIN Sp. z o. o. Sp. k. nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie jej produktów niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

Szczegóły produktu
5904816913033
14 innych produktów w tej samej kategorii:

Menu

Ustawienia

Kliknij, aby zobaczyć więcej produktów.
Nie znaleziono żadnych produktów.

Stwórz darmowe konto, aby zapisywać ulubione produkty.

Zaloguj się